watsonx Orchestrate

watsonx Orchestrate

Connect with experts and peers to elevate technical expertise, solve problems and share insights.

 View Only
Expand all | Collapse all

Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

  • 1.  Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

    Posted Fri September 05, 2025 01:20 PM
    Edited by Tanya Lewis 27 days ago

    Does your AI agent have a mind of its own? Maybe your AI agent needs a flow. This session covers flows in IBM watsonx Orchestrate. We will discuss strategies for blending AI agent capabilities with more structured flow and workflow capabilities, so you can quickly and more confidently build AI and automation tools for your team or organization.

    We will allow time for your questions and discussion. This is an IBM watsonx Orchestrate webinar hosted by the IBM Support team and is intended for power users, business analysts, developers, or anyone tasked with implementing AI and automation initiatives in your organization.

    Sept 25 , 11:00 AM - 12:00 PM EDT

    Recording and Presentation Now Available



    ------------------------------
    Thank you,
    Tanya Lewis
    IBM Support
    ------------------------------



  • 2.  RE: Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

    Posted Mon September 22, 2025 05:13 PM

    Is there any way for me to know that this is a real webinar and not a scam webinar? The webinar is not posted on the official IBM website: https://www.ibm.com/think/webinars
    I also cannot find this webinar on https://www.ibm.com/events/
    It seems like this post is legit, but I might be paranoid, sorry.



    ------------------------------
    Benjamin Tranter
    ------------------------------



  • 3.  RE: Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

    Posted Tue September 23, 2025 12:59 AM

    Hi Benjamin,

    Thank you for catching this. It looks like we did not post to the Events section, so we will update with this webinar.

    In general, these webinars are presented in the context of the TechXchange Community and are more informal, online sessions, compared to ibm.com/events, which are larger and more formal events, like conferences.

    Currently, we use Microsoft Teams for the sessions, so the registration page contains Microsoft references and asks for only your name and email. In addition, you must use your IBMid for this community site. We do not ask for any other information.



    ------------------------------
    Thank you,
    Enrico Monteleone
    IBM Support
    ------------------------------



  • 4.  RE: Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

    Posted 25 days ago
    Edited by Enrico Monteleone 25 days ago

    Follow-up question: Can you create Forms in user activities?

    Answer: Yes, Forms (and For Each) were added to Flows. See attached images.

    Forms in user activities
    https://www.ibm.com/docs/en/watsonx/watson-orchestrate/base?topic=workflows-adding-user-activities#Forms

    Form 
    For each
     



    ------------------------------
    Thank you,
    Enrico Monteleone
    IBM Support
    ------------------------------



  • 5.  RE: Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

    Posted 25 days ago

    Follow-up question: Does a flow become an agent or a tool, and can it be added to an existing other agent?

    Answer: Yes, after you create a flow, it will appear in the Add a new tool dialog, Agent > Toolset > Add Tool > Add from local instance.

    Add flow from local instance


    ------------------------------
    Thank you,
    Enrico Monteleone
    IBM Support
    ------------------------------



  • 6.  RE: Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

    Posted 25 days ago

    Follow-up question: How can we raise questions regarding features?

    Answer: You are encouraged to periodically check the IBM Ideas site, vote for existing ideas, and submit your own ideas.

    IBM Ideas - Product: IBM watsonx Orchestrate
    https://ideas.ibm.com/products/7022984446795042544



    ------------------------------
    Thank you,
    Enrico Monteleone
    IBM Support
    ------------------------------



  • 7.  RE: Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

    Posted 24 days ago

    Also we have a dedicated idea site @ https://watson-orchestrate.ideas.ibm.com/ which is where you are redirected from within the wxO app but note this is the exact same data, so either side is fine to submit requirements. 

    Just make sure to add all details (in hidden filters or private comment for anything to stay between you & IBM):

    1. business impact / timeline of project affected (IBMer: please mention customer name(s))
    2. details such as scenario examples/screenshots when relevant
    3. use-cases details to add context to the requirement

      this all helps us scope and prioritize among numerous good ideas coming in, thanks!



    ------------------------------
    Laurent de Clermont-Tonnerre
    watsonx Orchestrate Product Manager
    IBM
    San Francisco
    ------------------------------



  • 8.  RE: Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

    Posted 25 days ago

    Follow-up question: How many times can we ask for an extension of the WXO trial period?

    Answer: Check your Techzone reservation. Extension limit may vary.

    For Techzone environment policies and support, please see the Techzone support page.

    IBM Technology Zone: support: IBM Technology Zone
    https://techzone.ibm.com/support

    Techzone reservation


    ------------------------------
    Thank you,
    Enrico Monteleone
    IBM Support
    ------------------------------



  • 9.  RE: Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

    Posted 25 days ago

    Follow-up question: Can you export a flow?

    Answer: Currently, exporting flows is supported only in the Developer Edition.

    For example, if you try to export a flow from a SaaS environment, you will receive the message, "Flow tool export is only supported in local dev mode."

    Exporting tools - Managing tools - IBM watsonx Orchestrate ADK
    https://developer.watson-orchestrate.ibm.com/tools/manage_tool#exporting-tools
    "Note: Agentic workflow tools are only exported when you use a local environment with watsonx Orchestrate Developer Edition."

    Developer Edition (DE) example:
    > orchestrate tools export --name flow_test --output flow_test.zip
    [INFO] - Exporting tool definition for 'flow_test' to 'flow_test.zip'
    [INFO] - Successfully exported tool definition for 'flow_test' to 'flow_test.zip'



    ------------------------------
    Thank you,
    Enrico Monteleone
    IBM Support
    ------------------------------



  • 10.  RE: Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

    Posted 25 days ago

    Follow-up question: How can I use a flow variable in an Generative AI Prompt?

    Answer: Here is just one example of how you could use a flow variable in a generative AI prompt. This example uses the IBM watsonx Orchestrate web console flow builder, but you also could define this flow using code and the Agent Development Kit (ADK).

    1. In flow builder, create a flow variable, which can either be assign a default value or read a value as an input parameter from the agent chat.
    2. In your flow, create a generative prompt.
    3. In the generative prompt, define an input variable.
    4. Map the generative prompt input variable to the flow input variable.
    5. Use the generative prompt input variable in your prompt.
    6. See attached image. In this example, we use an integer variable to control the number of generated feature descriptions.
    Gen AI variable


    ------------------------------
    Thank you,
    Enrico Monteleone
    IBM Support
    ------------------------------



  • 11.  RE: Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

    Posted 25 days ago

    Follow-up question: When using uploaded knowledge documents in my agent, how do you update the documents?

    Answer: To update an uploaded knowledge document, delete and re-upload the document. Please note that larger documents maybe take some time to process in the background. In the attached image example, a two-page process document was updated then re-uploaded with changes, and the chat shows that changes were immediately recognized.

    Uploading files to knowledge - IBM Documentation
    https://www.ibm.com/docs/en/watsonx/watson-orchestrate/base?topic=agents-uploading-files-knowledge

    Knowledge update


    ------------------------------
    Thank you,
    Enrico Monteleone
    IBM Support
    ------------------------------



  • 12.  RE: Webinar : Creating Flows in IBM watsonx Orchestrate

    Posted 24 days ago

    Follow-up question: What if a flow takes more than one day to complete?

    Answer: 

    • Currently, on the main IBM watsonx Orchestrate chat page, deployed agent chats remain active until explicitly deleted.
    • If somebody starts a new chat, logs out from IBM watsonx Orchestrate, logs in again, all chats from the previous login session remain active until explicitly deleted.
    • Flows are included in an agent chat, so any incomplete flows also will remain active as long as the chat remains active.
    • Improved long-running task management is planned for future releases, but there are no details available at this time.

    Using agents in the chat - IBM Documentation
    https://www.ibm.com/docs/en/watsonx/watson-orchestrate/base?topic=using-agents-in-chat



    ------------------------------
    Thank you,
    Enrico Monteleone
    IBM Support
    ------------------------------