Maximo EAM

 View Only
  • 1.  Update Assetspec via MIF fails because of LINEARASSETSPECID != 0

    Posted Fri July 17, 2020 12:23 PM

    Within table Assetspec the attribut LINEARASSETSPECID has same value as ASSETSPECID, else 0, also within same assetattrid.
    Updating via MIF/ES following error occurs for those without value 0:
    BMXAA0192E - The combination of Attribute <Attributname> and Section already exists for this classification.
    Although giving Section and/or LINEARASSETSPECID with the request.
    Updating in UI is no problem.
    Don't know for what the attribute LINEARASSETSPECID exists???
    Only found https://www.ibm.com/mysupport/s/question/0D50z000060d9sOCAQ/cannot-update-assetspec-using-mxasset-object-structure-in-mif?language=en_US gefunden , but there's no solution mentioned.
    Any idea?

    There's no index on the table relating to LINEARASSETSPECID.



    ------------------------------
    Sven Jahnke
    ------------------------------


  • 2.  RE: Update Assetspec via MIF fails because of LINEARASSETSPECID != 0

    Posted Mon July 20, 2020 08:38 AM
    I'm not a linear expect, so I can't tell you explicitly how the Linear add-on utilizes this, but the reason it's required for an integration is two fold. The first part is that it is part of the primary key column sequence on ASSETSPEC, which means it's one of the attributes that makes a record unique. You can see this information inside of Database Configuration. Typically you have to provide all values that make up the primary key column sequence to ensure a proper record match is found to update. If you left off the SITEID for example, that would be an issue as that same ASSETNUM could exist in multiple sites. 

    A logical follow up is that SECTION is also part of the primary key column sequence, but nobody provides it unless they're actually using it. Which gets into the second issue. LINEARASSETSPECID is set as required on ASSETSPEC, which means that null values are not allowed in the database. Instead IBM stores a 0 on this record when it's not a linear specification. Because the value is not null and makes up the primary key column sequence, it must be provided.

    We've never really bothered to try and avoid it, just had it hardcoded to 0 to support it. You could try to define on the object structure an alternate key for ASSET->ASSETSPEC that doesn't include this attribute. You would need to define an index on ASSETSPEC inside of DB Config that contains ASSETNUM, SITEID, & ASSETATTRID (avoiding SECTION & LINEARASSETSPECID). You then reference the index on the Alternate Key field in the Object Structures application. That would probably avoid it. But for every object structure you create that connects ASSET->ASSETSPEC you would need to ensure that it's configured that way.

    ------------------------------
    Steven Shull
    Director of Development
    Projetech Inc
    Cincinnati OH
    ------------------------------



  • 3.  RE: Update Assetspec via MIF fails because of LINEARASSETSPECID != 0

    Posted Tue July 21, 2020 10:06 AM
    I'm not a Linear expert, either, but LINEARASSETSPECID is part of the Linear Assets add-on for Maximo, usually just called "Linear". I don't know why bits of Linear (or other products) get installed with Maximo even when you didn't purchase it (or them), but they do. The makers of Maximo (whether PSDI / MRO or IBM) have done that -- installing extra bits that might not be usable unless you buy extra licensing -- for a long time. Unless you plan on purchasing Linear, I suggest you follow @Steven Shull's advice for setting LINEARASSETSPECID to 0 or, to the extent you can, avoiding it.

    ------------------------------
    Blessings,
    Jason Uppenborn
    Sr. Technical Maximo Consultant
    Ontracks Consulting
    ------------------------------



  • 4.  RE: Update Assetspec via MIF fails because of LINEARASSETSPECID != 0

    Posted Mon September 13, 2021 02:35 PM
    Edited by User1971 Mon September 13, 2021 02:35 PM
    Hi @Colin Aitchison,

    Is there any chance that this issue is the same issue you had with a linear field?

    Cheers.


  • 5.  RE: Update Assetspec via MIF fails because of LINEARASSETSPECID != 0

    Posted Tue September 28, 2021 05:21 AM
    Had same issue on assetfeature too.
    My workaround was creating a new index on objectstructure without linear...id and adding this as alternate key on the integration object structure source object.
    And as mentioned before I set the value for linear...id to 0 with a database script.

    ------------------------------
    Sven Jahnke
    ------------------------------